top of page

POM West-Vlaanderen & Blue Accelerator halen prestigieus 'EU-Scores'-project binnen

"Het EU-SCORES-project heeft tot doel 's werelds eerste rendabele hybride offshore-mariene energieparken te leveren."


Het mariene energieproject van € 45 miljoen - European Scalable Offshore Renewable Energy Sources (EU-SCORES) - moet de weg vrijmaken voor rendabele hybride offshore-parken in heel Europa tegen 2025. Onder leiding van het Dutch Marine Energy Centre (DMEC), wil het EU- SCORES-project het potentieel van wind-, golf- en offshore-zonnesystemen toegankelijk maken.


Het huidige wereldwijde jaarlijkse elektriciteitsverbruik is ongeveer 21.000 TWh en zal naar verwachting tegen 2050 verdubbelen, dankzij een groeiende bevolking en een groeiend BBP. Efficiënt en effectief gebruik van hernieuwbare offshore-energiebronnen is cruciaal in de transitie van de Europese Unie naar een economie met netto nul-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Om dit te bereiken, heeft de Europese Unie duidelijke doelen gesteld om 230-440 GW en 40 GW geïnstalleerde capaciteit van offshore wind- en oceaanenergie te bereiken respectievelijk tegen 2050.


De projectpartners gaan in september 2021 van start en zullen gezamenlijk voortbouwen op twee zeer uitgebreide en impactvolle demonstraties: (1) een 3MW offshore zonne-PV-systeem van Oceans of Energy voor de Belgische kust, en; (2) Een golfenergie-zone van 1,2 MW van CorPower Ocean in Portugal.


De demonstraties in EU-SCORES zijn bedoeld om de voordelen te demonstreren van continue stroomoutput door gebruik te maken van complementaire energiebronnen zoals wind, zon en golven. Deze hybride benadering zal zorgen voor een veerkrachtiger en stabieler energiesysteem, hogere capaciteitsfactoren en lagere totale kosten per MWh. Grote projectontwikkelaars en nutsbedrijven zullen de demonstratie-inspanningen verder versterken en de weg vrijmaken voor toekomstige grootschalige commercialisering van deze innovatieve parken.


De grootschalige demonstraties zijn bedoeld om te bewijzen hoe het grotere vermogen en de geïnstalleerde capaciteit per km2 de benodigde hoeveelheid mariene ruimte zal verminderen. Daardoor blijft er meer ruimte over voor aquacultuur, visserij, scheepvaartroutes en beschermde milieuzones. Bijkomende voordelen die worden behaald door het medegebruik van belangrijke elektrische infrastructuren en het verkennen van geavanceerde exploitatie- en onderhoudsmethodologieën ondersteund door innovatieve autonome systemen, zouden de kosten per MWh moeten verlagen. Bovendien zullen de projectdemonstraties de stabiliteit en veerkracht van het Europese energiesysteem ondersteunen, rekening houdend met duurzaamheid, lokale belanghebbenden en bestaande ecosystemen.


Benjamin Lehner, Project Portfolio Manager DMEC: “Voor een succesvolle energietransitie moeten we snel handelen zonder de betrouwbaarheid van ons elektriciteitsnet in gevaar te brengen. EU-SCORES kan daarbij een game changer zijn. Het meervoudig gebruik van offshore-ruimte biedt een gunstige businesscase met een groot potentieel om de transitie te versnellen, terwijl de hybride aanpak een betrouwbaardere elektriciteitsvoorziening mogelijk maakt.”


Matthijs Soede, Senior Policy Officer bij de Europese Commissie DG Research: “We hebben zeer hoge verwachtingen van het EU-SCORES-project, dat perfect aansluit bij ons streven om de Green Deal te realiseren. Ze tonen grote ambitie door verschillende energiebronnen te demonstreren, rekening houdend met efficiënt gebruik van de zeeën. Hun succes zal de overgang naar schone energie ondersteunen.”


EU-SCORES Consortium Partners


De EU-SCORES consortiumpartners zijn: Dutch Marine Energy Centre (DMEC), Oceans of Energy, TU Delft, SBM Offshore, POM West-Vlaanderen, RWE Renewables (RWE), CorPower Ocean, Uppsala University, Lappeenranta-Lahti University of Technology (LUT), Enel Green Power, RINA offshore consultants, INNOSEA – a AqualisBraemar LOC Group company, EDP Labelec, WavEC Offshore Renewables, INESC TEC, Exceedence, Western Star Wave – a Simply Blue Group company.

Mede ondersteund door: IRO (Vereniging van Nederlandse Leveranciers in de Offshore Energie Industrie), ENECO Groep, Redes Enérgeticas Nacionais, Parkwind, Ocean Winds, Energie Baden-Württemberg.


Over DMEC

Dutch Marine Energy Centre (DMEC) is een accelerator voor maritieme energieoplossingen. Wij zijn ervan overtuigd dat de enorme hoeveelheid energie die is opgeslagen in onze oceanen, zeeën en rivieren een cruciale motor zal zijn om onze wereldwijde energietransitie te realiseren en duurzame groei te bevorderen. Door innovatie te versnellen, kapitaal te mobiliseren en beleid vorm te geven, creëren we multifunctionele energieoplossingen voor een grote verscheidenheid aan markten.


Voor meer informatie:


Dutch Marine Energy Centre (DMEC)

Benjamin Lehner, Project Portfolio Manager

T +31 6 21351985

bottom of page