top of page

Golfenergieconverter test gestart bij Blue Accelerator

Vrijdag 30 september 2022 startte een nieuwe test bij ons maritiem testplatform Blue Accelerator. Het Deense bedrijf Exowave liet een prototype van een golfenergieconverter naar de bodem zinken om het toestel in realistische zee-omstandigheden te testen.

Exowave heeft zijn hoofdzetel in Esbjerg. Ze ontwikkelen technologie om energie uit de oceaan te halen en om te zetten naar hydraulische energie voor het produceren van elektriciteit en drinkwater.


De test vindt plaats op de zeebodem en zal ruwweg 25 m² in beslag nemen. Het schaalmodel weegt 19 ton en heeft een hoogte van 7,2 meter, wat ook de laagst mogelijke waterstand ter plaatse is. Enkel bij laag water is een kegelvormige flap boven de converter zichtbaar.


De testopstelling staat met een datakabel in verbinding met de Blue Accelerator. Het experiment test de omzetting van golfenergie naar hydraulische energie in relatie met opgemeten omgevingsvariabelen zoals golfhoogte of de sterkte van de stroming. De gegenereerde data zullen continu verzameld en verwerkt worden aan boord van de Blue Accelerator en via dataverbinding naar land gestuurd worden. Deze test ligt in lijn met de eerder uitgevoerde golfenergieconversietesten van het Duitse bedrijf NEMOS.


Na de testperiode zal de golfenergieconverter losgekoppeld worden en brengt een team de testmodel terug naar de haven. Voor meer informatie, surf naar www.exowave.com.






bottom of page