top of page

Blue Accelerator staat terug op zee

Op 15 september 2020 werd het containergedeelte van ons maritiem testplatform Blue Accelerator opnieuw geïnstalleerd op zijn monopile, nabij de kustlijn van Oostende.


Two cranes are putting the container on the monopile.
De container wordt op de monopile gemonteerd.

Op 19 augustus werd de container aan land gebracht om de bestaande technische installatie up te graden en nieuw materiaal te installeren.

Blue Accelerator 2.0


De upgrades omvatten onder meer verbeteringen van de stroomvoorzieningen, nieuwe zonnepanelen, extra sensoren en telecommunicatieapparatuur en een verbeterde veiligheidsinfrastructuur.


Deze werken werden uitgevoerd door verschillende aannemers:

Deze upgrades maken van Blue Accelerator een state-of-the-art offshore testplatform. Het voldoet nu aan allerlei vereisten voor offshore testprojecten.


De installatie vergde minutieus werk

De container werd op een ponton vervoerd vanuit de haven van Oostende, voortgetrokken door twee sleepboten.


Vanaf dit ponton hebben twee kranen de container in de juiste positie gebracht om hem op de monopile te fixeren.


De installatie van het platform offshore werd gecoördineerd door Soetaert NV, onderdeel van Jan De Nul Group.


Met de steun van de mensen van All Works at Heigth, specialisten in het werken met industriële rope access technieken, kon de container aan de monopile worden bevestigd.


Geschikt voor alle soorten offshore testen

Dankzij de upgrades uitgevoerd in opdracht van POM West-Vlaanderen kunnen de partners van het Blue Accelerator-project, zoals het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) of Hogeschool VIVES nu in optimale omstandigheden diensten voor ontwikkelaars op het testplatform aanbieden


Als maritiem innovatie- en ontwikkelingsplatform staat Blue Accelerator meer dan ooit klaar om onderzoekscentra, bedrijven en andere organisaties te verwelkomen en te begeleiden bij het opzetten van offshore testing.

Blue Accelerator is weer volledig operationeel.

Het testplatform Blue Accelerator wordt beheerd door POM West-Vlaanderen en wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen.

bottom of page